Orvosok

Leindler Milán

pszichológus

Pszichológus diplomámat a Károli Gáspár Református Egyetemen szereztem 2013-ban, klinikai- és egészségpszichológia szakirányon. A mesterszakos évek alatt a figyelmem a testképzavar témája felé irányult, ami később a PhD témámat is adta. 2015-ben ösztöndíjjal felvételt nyertem a Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok doktori iskolájába, ahol a képzést abszolváltam, de végül a fokozatszerzés más szakmai érdeklődések miatt elmaradt.

A doktori évei alatt elkezdtem oktatni meghívott előadóként több budapesti egyetemen és egy gimnáziumban is, ahol 5 éven keresztül tanítottam pszichológiát az International Baccalaureate rendszerben. 2019-ben főállású oktatóként elhelyezkedtem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán az Alkalmazott Pszichológia Tanszéken, ahol főleg egészségpszichológiát, valamint egészségügyi kommunikációt és evéssel kapcsolatos kurzusokat tartottam. Jelenleg is az egyetem oktatója vagyok, míg 2021 óta az IWI Nemzetközi Fitnesziskola hallgatói számára is tartok kurzusokat, és részt vettem a Medical Exercise Specialist képzés pszichológiai moduljának adaptálásában és oktatásában. 

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében Prof. Dr. Túry Ferenc mentorálása alatt lehetőségem volt megismerkedni az evés- és testképzavarok komplex és izgalmas világával. Elhivatottságomat a szakmai kíváncsiság, a kihívások keresése, a betegek súlyos szenvedése és az ellátórendszer hiányosságai egyaránt megalapozták. Mind az oktatói, mind a kutatói, mind a terápiás tapasztalatom abba az irányba terelt, hogy multidiszciplináris megközelítés felé kell terelni az ellátást, és vissza kell adni a gyógyulás felelősségét a kliensek kezébe. Mind a krónikus pszichoszomatikus, mind az evéssel kapcsolatos pszichiátriai kórképek esetében úgy vallom, hogy az orvos, a pszichológus, a dietetikus és a sportszakember együttes közreműködése szükséges a teljes gyógyulás érdekében, amit ma már számtalan kutatás is alátámaszt.

Az emberek holisztikus szemlélete és minden körülmények közötti elfogadása és pozitív szemlélete alapvető a gyógyításban, nem csak a pszichológiai munkában. Munkámmal arra törekszem, hogy olyan közeget alakítsunk ki, amelyben a páciensek a legmodernebb szakmai támogatás mellett tapasztalhatják meg saját hatalmukat és erejüket betegségük és egészségük fölött. 

Relaxációs- és szimbólumterapeuta végzettségem átszövi a terápiáról alkotott képemet. A nyugati orvoslás által is elismert relaxációs és imaginációs módszerek többezer éves keleti tradíciókon alapulnak, tökéletes egyvelegei a „keleti” és a „nyugati” gondolkodásmódnak. Belső világunk feltérképezése, elfogadása, a magunk felé empátiával és megértéssel való odafordulás kulcsfontosságú a gyógyulásunk és az életminőségünk szempontjából. A képi, analógiás gondolkodás segíthet olyan traumáink feloldásában, melyeket verbálisan nem tudunk kifejezni. Legyen szó akár „csak” stresszcsökkentő relaxációról vagy mélyebb imaginációról, ezek az eszközök felbecsülhetetlenek a mai modern ember számára, hiszen kénytelenek vagyunk egy rohanó, ingerelárasztó, a természetünkkel teljesen szembe menő világban élni. 

  

Pszichológiai szűrés / konzultáció – krónikus betegségek esetében 

Időtartam: 1 alkalom, 30 perc

A konzultáció során feltérképezzük a krónikus panaszok mögötti lehetséges pszichológiai és életviteli háttértényezőket. Tipikusan pszichésen is érintett krónikus betegségek például az endokrinológiai, emésztőrendszeri, kardiológiai, dermatológiai, idegrendszeri megbetegedések. Gyakori tünetek a szorongás, az evés vagy az alvás zavara, a koncentráció és a mentális teljesítőképesség csökkenése, melyek kísérik ezeket a problémákat.  Ezek mind lehetnek egyszerre következményei és kiváltó okai is az orvosi problémának, így kezelésük elengedhetetlen a teljes gyógyuláshoz. Hosszasan elhúzódó betegségek esetén a motiváció kérdése is felmerül, hiszen a hosszas küzdelemben és a kudarcos gyógyulási kísérletekben könnyen elfáradhatunk.  

A konzultáció során egy tiszta képet kaphatunk arról, hogy melyek a releváns tényezők, melyek hozzáférhetők és korrigálhatók, illetve kijelöljük a változtatás irányát és szükség esetén tervet készítünk a további konzultációkhoz. 

Pszichológiai szűrés / konzultáció – evési magatartás vizsgálat 

Időtartam: 1 alkalom, 30 perc

A konzultáció során az evési magatartás kerül a fókuszba. A klinikai szintű evészavarok és a rendellenes evési magatartások gyakran nem választhatók el élesen egymástól, kevesen merítik ki a diagnosztikai kritériumokat, ám nagyon sokan küzdenek saját evési magatartásukkal. Legyen szó restriktív evésről, válogatásról, az egészségünkön való szorongásról, vagy impulzív túlevésről, evési “kényszerről”, ezek mind meg tudják nehezíteni a mindennapi életvitelt és szorongást okozhatnak. A rendellenes evési magatartások, amennyiben krónikusan fennállnak, háttértényezői lehetnek olyan endokrinológiai problémáknak, mint a diabetes, a pajzsmirigy túl- vagy alulműködés, alvászavarok vagy a gyulladásos bélbetegségek. Az evés zavarai gyakran útjába állnak a gyógyulásnak például elhízás vagy más anyagcserezavarok esetében, ilyenkor a pszichés tényezők rendezése elsődleges. 

A konzultáció nem alkalmas pszichiátriai diagnózis felállítására, de egyértelmű iránymutatást kaphat a páciens a probléma természetét, súlyosságát és kezelési lehetőségeit illetően. Ennek eredményétől függően kijelöljük a további lépéseket és az orvosi és dietetikai terület képviselőivel, és közösen határozzuk meg a leghatékonyabb kezelési tervet.

Pszichológiai szűrés / konzultáció – gyermek rendellenes evési magatartása 

Időtartam: 30 perc

A konzultáció során az érintett 1-10 év közötti gyermek evési magatartásával kapcsolatban beszéljük át a problémákat és a lehetséges megoldásokat. Előfordul, hogy a gyermek feltűnően válogatós, csak bizonyos körülmények között vagy emberek jelenlétében hajlandó enni, csak bizonyos állagú, színű, formájú ételeket hajlandó megenni. A jelenség kapcsán mindig érdemes orvosi kivizsgálással kezdeni, hiszen a nyelőcső vagy az emésztőrendszer gyulladása okozhatja a tüneteket, sőt, ételallergia vizsgálatot is érdemes kezdeményezni. Előfordul azonban, hogy ezek a vizsgálatok negatív eredményt adnak, ebben az esetben a pszichés tényezők kivizsgálása indokolt. Amennyiben már jártak pszichés kivizsgáláson, előfordulhat, hogy a gyermek ARFID diagnózist kapott. 

A beszélgetés során a szülővel, többnyire az édesanyával a család evési szokásait, ételhez való hozzáállását, az étkezések körüli tényezőket beszéljük át, hiszen gyakran néhány apró – akár szokásbeli, akár hozzáállásbeli – változtatással kezelhető a probléma. A jelenség maga ijesztő lehet, a kisgyermek testsúlya akár csökkenni is kezdhet, ami stresszforrás a családnak, így az étkezések körül szorongás alakulhat ki, ami negatívan hat vissza a gyermek evési magatartására. Fontos, hogy a család itt erőforrás, a gyógyulás kulcsa, és nem hibáztatás vagy felelősségre vonás tárgya. 

  

Az alábbi konzultációk a WellWay Clinics endokrinológus szakorvosaival való konzultáció, valamint egy 30 perces pszichológiai szűrés után vehetők igénybe.

Pszichológiai konzultáció – Alváshigiénia / Rossz vagy zavart alvás esetében 

Időtartam: 3 alkalom, 50 perc/alkalom

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Számtalan hormonális és idegrendszeri folyamat megy végbe alvás alatt, ami felel a szervezet regenerációjáért, egészséges működéséért és a jó közérzetünkért is. Ha az alvásunk sérül, ezek a folyamatok is sérülnek, és idővel összeadódva krónikus betegségek formájában is jelentkezhetnek. Ugyanakkor a más úton kialakuló krónikus panaszok rontják az alvás minőségét, így alakul ki az “ördögi kör”. Kulcsfontosságú, hogy minél inkább igyekezzünk rendezni az alvásunkat, amihez ma már számos ismert technika áll rendelkezésre.  

A konzultációk során először feltérképezzük az alváshoz köthető szokásokat és viselkedéseket, beleértve az evést, a képernyőidőt, a munkarendet. A megoldások keresése közben igyekszünk alkalmazkodni azokhoz a tényezőkhöz, melyek nem változtathatók (például műszakos munka esetében), és azokra fókuszálunk, melyek korrigálhatók. Az alváshigiénia kialakításával várható, hogy javul a közérzet, könnyebbé válik a krónikus megbetegedés panaszaival való küzdelem, sőt, a konkrét tünetek javulását is támogathatjuk. A hormonháztartás és a testsúly problémáival kapcsolatos betegségek esetén kiemelten fontos az alvás rendezése. 

Pszichológiai konzultáció – Evéskontroll / Rendellenes evési magatartás esetében 

Időtartam: 3 alkalom, 50 perc/alkalom, 

Anyagcserezavarok és hormonális problémák mögött gyakran áll az evés zavara, ami lelki, környezeti tényezőkre vezethető vissza. A testsúlykontroll próbálkozások is a leggyakrabban az érzelmi evés miatt futnak zátonyra. Gyakran az orvosi kivizsgálások mellett nincs elégséges idő a pszichés tényezők felderítésére, és egy elhízás mögött meghúzódó falászavar vagy más érzelmileg terhelt evési magatartás rejtve marad. Ez a későbbiekben ellehetetleníti a változást, hiszen a pszichés problémák kezeletlenek maradnak. Ezek a szokások számtalan okra vezethetők vissza, de vannak olyan technikák és gyakorlatok, melyek segíthetnek szokásaink átírásában. 

Az ülések alatt részletesen felderítjük az evéshez kapcsolódó konkrét viselkedéseket, érzéseket, gondolatokat, és igyekszünk korrigálni azokat, melyek elhízáshoz vagy más krónikus betegséghez vezetnek. Ez a folyamat a kliens aktív részvételét igényli, hiszen az életmódváltás személyes felelősség. A konzultációk során azonban olyan technikákat sajátíthat el és olyan összefüggéseket érthet meg, amelyek segítenek megtenni a nehéz első lépéseket. A pszichológiai konzultáció kiválóan támogatja az orvossal folytatott munkát, sőt, elsődlegességet élvez, amennyiben a probléma mögött inkább lelki és társas, nem pedig biológiai tényezők állnak.  

Minden héten szerdán és csütörtökön 9:00 – 11:00 között.

Foglalj időpontot hozzá

Válaszd ki a kívánt helyszínt, szolgáltatást és időpontot.

Corvin Plaza – 1. emelet

1083 Budapest, Futó u. 37.

  • Hétfő – Péntek: 7:00 – 20:00 (vérvétel 18:30-ig)
  • Szombat: 7:00 – 14:00 (vérvétel 13:30-ig)
  • Vasárnap: Zárva


Spórolj magadnak időt!

Kezdj a vérvétellel!

Spórolj magadnak időt, és rövidítsd le az egészségügyi ellátásod! A véred mindent tud rólad, így nem meglepő, hogy ennek a vizsgálata az elsők között van, ha felkeresed orvosodat. Kezdd az egészségi állapotod felmérését egy általános vagy specifikus vérvétellel, így az orvosi konzultációra már friss leletekkel tudsz érkezni.

csomagok vizsgálatok