Infópont

Mintavétel előtt, mintavétel után

Éhgyomorra kell érkeznem? Melyik vizsgálatra hogyan kell készülnöm? Mit tegyek, ha vérvételnél rosszul szoktam lenni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatod meg a választ.

Mely vizsgálatoknál szükséges éhgyomorra érkeznem?

Az éhgyomri vérvételek esetében a vérvételt megelőző 10-12 órában táplálékot már ne fogyassz. A vizsgálat napját megelőző este kerülni kell a magas fehérje tartalmú, zsíros ételeket, fontos továbbá a folyadékbevitel, mely szénsavmentes víz legyen. A víz telíti a vénákat, ezáltal a vérvétel is könnyebb lesz. A vérvételre általában reggel 7 és 9 óra közötti időtartam a legalkalmasabb.

Nem minden vizsgálatra igaz, hogy a vérvétel csak korareggeli órákban, hosszú éhezés után történhet. Az European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine állásfoglalása szerint a vizsgálatok többségéhez nem szükséges éhgyomor, támogatott a normál étkezés melletti mintavétel.

Ezekre a vizsgálatokra kell mindenképp reggel, éhgyomorra érkezni:

 • Anorganikus foszfát
 • Direkt bilirubin
 • Gamma-GT
 • GastroPanel Pepszinogén I és II Helicobacter pylori IgG Gasztrin-17
 • GOT (ASAT)
 • GPT (ALAT)
 • HDL-Koleszterin
 • Inzulin
 • Kalcium
 • Kálium
 • Koleszterin
 • LDL-Koleszterin
 • Magnézium
 • Nátrium
 • Totál bilirubin
 • Triglicerid
 • Vas
 • Vércukor

Étkezés

A vérvizsgálatot megelőző étrendtől is függhetnek bizonyos vizsgálatok értékei. pl: szérum húgysav koncentráció meghatározása előtt 3 napig purinszegény diéta javasolt, kerüld a belsőségeket, hüvelyeseket, diót, mogyorót. Kevés hús és hal azonban fogyasztható.

Zsíros ételek fogyasztása után lipémiássá válhat a minta, ami számos anyag laboratóriumi meghatározását zavarja.

Magas fehérjetartalmú ételek megemelhetik a szérum karbamid koncentrációját.

Kerülni kell az alkoholfogyasztást is, mivel az alkohol csökkenti a vesék húgysav kiválasztását.

Élvezeti cikkek

Az élvezeti cikkek (kávé, tea, alkohol) különböző szervek működését befolyásolhatják, hatására egyes paraméterek szintje változhat, továbbá befolyásolja számos anyag vesén át történő kiválasztását is. A dohányzás is szintén eltérést eredményezhet egyes laboratóriumi vizsgálatok esetében (pl. magasabb CEA érték mérhető).

Fizikai aktivitás

Egyes vizsgálatok eredményét az erős fizikai terhelés jelentősen befolyásolja, ezért a vérvételt megelőzően kerülni kell a szélsőséges fizikai megterhelést. Erős fizikai megterhelés következtében fokozottan kerülnek a vérbe: leukociták, laktát, izomból származó enzimek (GOT, LDH, CK-Kreatin kináz), így ezek szintje emelkedhet. Mindennemű sport, munka, amely izomlázzal jár, emeli ezen enzimek értékét.

Gyógyszerek

Általánosan, amennyiben a vizsgálatok hormonvizsgálatokat is tartalmaznak (pl. TSH) a gyógyszert a vérvétel után célszerű bevenni. Egyéb gyógyszerek esetén célszerű azt a felíró orvossal megbeszélni.

Amennyiben vérvételkor rosszul szoktál lenni, vagy fertőtlenítőszer érzékenységről tudsz, közöld ezt a vérvételt végző szakemberrel még a beavatkozás előtt.  A vért fekve is levehetjük, így könnyebben elkerülhető az ájulás és az ezzel járó esetleges sérülés. Gyógyszereid mindig előírásnak megfelelően vedd be!

Tapasztalt és szakmailag magasan képzett kollégák végzik a vérvételt, azonban előfordulhat, hogy a szúrás helyén mégis haematoma alakul ki. Ezt elsődlegesen a szúrás helyének 5-10 perces enyhe nyomásával tudjuk elkerülni.

Bevérzés, lilás elszíneződés, fájdalom esetén Phenylbutazon vagy feketenadálytő krémmel kell vékonyan bekenni a lilás területet, valamint borogatást tenni rá.

Vérvétel során ideggel való direkt érintkezés kelthet tűszúrás szerű érzetet vagy éles villanásszerű fájdalmat. Magának az érzetnek a jelenléte nem jelenti, hogy ideg megsérült, pár napon belül enyhül a kellemetlen érzés.

Ez a laborvizsgálat a panaszokat még nem okozó cukorbetegség, valamint az azt megelőző állapot felismerésére és a szénhidrát anyagcsere megítélésére szolgál. A vizsgálat 10-12 óra éhezést követően a reggeli órákban éhgyomorra történik. Minél korábban, reggel 9.30-ig kell elkezdeni a terhelést. A vizsgálat napján már csak szénsavmentes ásványvíz fogyasztása javasolt. A vizsgálat 2 órán keresztül tart.

Fontos tudni, hogy a terheléses vércukor vizsgálat nem végezhető el ismert cukorbetegség esetén, illetve ha az éhgyomri vércukor értéke 7,0 mmol/l vagy ennél magasabb.

Terhelés folyamata

Az első vérvétel az ún. 0. perces minta, ezután gyorsteszttel vércukor-ellenőrzés történik, hogy elvégezhető-e a cukorterhelés. Ha a mért érték 7 .00 mmol/l alatt van, a vizsgálat elvégezhető. 7,0 mmol/l felett szakmailag a terhelés ellenjavallt. Ezt követően a páciensnek 5 perc alatt kell elfogyasztani egy 75 g vízben feloldott szőlőcukrot tartalmazó, édes oldatot. A szőlőcukor elfogyasztását követően a meghatározott időpontokban történnek a vérvételek.

A szabványos 75 g szőlőcukor elfogyasztása helyett előfordul, hogy a kezelőorvos „saját reggelis” terhelést kér, ilyenkor a páciens az otthonról hozott szokványos reggelijét eszi meg a 0. perces vérvételt követően.

 • A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.
 • A vizsgálat ideje alatt az első félórában nem fogyasztható víz, majd a következő másfél órában is max. 1,5 dl vizet lehet meginni.
 • A terhelés ideje alatt a helyszín területe nem hagyható el.
 • A vizsgálathoz szükséges 75g cukrot a WellWay Clinics biztosítja.
 • A cukros oldat elfogyasztása után émelygés, álmosság és hányinger előfordulhat.
 • Normál anyagcsere működés esetén a 120 perces értéknek vissza kell térnie az éhgyomri érték körüli szintre. Ha magasabb marad, felmerülhet szénhidrát-anyagcsere rendellenesség gyanúja.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk minden tudnivalót a székletvizsgálatokról.

Székletvér

Székletvér vizsgálathoz diétázni nem szükséges, mert a teszt kizárólag az emberi vért mutatja ki.  A vizsgálat aktív aranyér, vérző polip, menstruáció ideje alatt nem ajánlott elvégezni.

Székletvér esetében 3 egymást követő napi mintavétel is szóba jöhet.

A vizsgálathoz szükséges speciális széklettartály a WellWay Clinics helyszínein beszerezhető. A vizsgálatokhoz borsónyi minta szükséges, ügyelj rá, hogy a minta ne érintkezzen fertőtlenítő szerrel és a WC csészében lévő vízzel, vizelettel. A minta otthon hűtőben tárolható a leadásig, 24 órán belül érkezzen be a WellWay Clinicshez.

Széklettenyésztés

Mikrobiológiai vizsgálat esetén a mintát a széklet nyákos, véres vagy híg részéről kell venni, ügyelj rá, hogy a minta ne érintkezzen fertőtlenítő szerrel és a WC csészében lévő vízzel, vizelettel.

A széklettartályt legalább félig, legfeljebb 2/3-ig szükséges megtölteni. A vizsgálathoz szükséges kettős falú széklettartály a WellWay Clinics helyszínein és a patikában is beszerezhető.

3 -nál több vizsgálatkérés esetén 2 v. több tégely szükséges.

Calcprotectin / M2PK székletvizsgálat

Calprotectin széklet mintavételi eszköz, mindenkor hűtőben tárolandó mintavétel előtt és után is.

Mindkét vizsgálathoz speciális mintavételi tartály szükséges, melyet térítésmentesen használati útmutatóval biztosítunk pácienseinknek.

Calprotectin vizsgáltra való készülés tájékoztató.

Nemzetközi székletvizsgálatok

Speciális mintavételi tartály szükséges, melyet térítésmentesen biztosítunk pácienseinknek. Minden vizsgálatkérésre külön tégely szükséges.

Széklet flóra státusz

Páros hét hétfői és keddi napokon fogadjuk a mintát, amelyhez időpontot szükséges foglalni.

A egyes székletvizsgálatok eltérőek, így összegyűjtöttük az alábbi táblázatban, hogy mely vizsgálathoz milyen mintavételi tudnivalókra van szükség.

A vizsgálathoz orvos általl felírt cerucal tablettára van szükség.

A vérvétel a 0. és a 60. percben történik.

Ezzel a teszttel a mellékvesekéreg túlműködése mutatható ki. A kortizol szintje hajnalban és a reggeli órákban a legmagasabb, illetve éjjel nagyon alacsony. A vizsgálat célja a kortizol szint napi ingadozásának kimutatása. A mintavétel otthonodban történik. Ehhez a mintavételi eszközt, ismertetővel együtt helyszíneinken kérhetsz.

Allergia és intolerancia vizsgálat esetében antihisztamin, allergia elleni gyógyszer szedhető, nem befolyásolja a vizsgálati eredményeket. Lehetőleg az aznapi tablettát vérvizsgálat után vedd be.

Szteroidos kezelés, immunszupresszív terápia alkalmazása esetén a vizsgálat álnegatív eredményt adhat.

Amennyiben több, mint 1 hónapja nem fogyasztja az adott tápanyagot vagy kerüli az allergént, szintén álnegatív eredmények születhetnek.

Segítségével kimutathatók például a húgyúti fertőzések, a veseproblémák, valamint a gyulladásra illetve cukorbetegségre utaló vizelet eltérések.

Alábbiakban összegyűjtöttök a vizeletvizsgálatokra vonatkozó információkat.

Általános vizelet vizsgálat

Az egyszeri vizeletvizsgálathoz a legmegfelelőbb a mosakodás utáni, reggeli, első vizeletből vett középsugaras (vizelet első harmadát a WC-be ürítse) minta. A vizsgálathoz kb. 1 dl minta szükséges. A vizsgálathoz otthonról hozott vizeletmintát is elfogadunk, melyet egy steril, kifejezetten erre a célra kapható patikai tartályban hozzon. A WellWay Clinics helyszínein is kérhető vizeletes pohár.

Vizeletvizsgálatok esetében csak aznapi minta fogadható el, valamint a vizeletmintákat csak tiszta vizeletes pohárban tudjuk laborba küldeni.

Menstruáció ideje alatt nem ajánlott vizeletvizsgálatot végezni.

Gyűjtött vizelet

A vizeletgyűjtéshez szükség lesz egy legalább 1,5-2 liter űrtartalmú műanyag üvegre, amit előtte alaposan tisztítsunk át.

A vizeletgyűjtés megkezdésének napján az első vizeletet ki kell üríteni, csak ez után kezdődik a gyűjtés. Az első gyűjtött vizeletürítés időpontját jegyezze fel. Ezután az előírt idő alatt (12 vagy 24 óra) minden alkalommal a gyűjtőedénybe kell üríteni a teljes vizeletet.

A gyűjtés ideje alatt a vizeletet végig hűvös helyen kell tartani!

A gyűjtés végén le kell olvasni, hogy mennyi a gyűjtött vizelet össztérfogata literben vagy ml-ben, és ezt pontosan fel kell jegyezni.

Ezt követően a teljes mennyiséget alaposan össze kell keverni és kb. 1-2 dl mennyiséget át kell önteni belőle egy kisebb tiszta üvegbe vagy patikában beszerezhető vizeletes tartályba.

Vizelettenyésztés / Vizelet baktérium tenyésztés

Ez a vizsgálat a vizeletmintában esetlegesen található gombák és baktériumok kimutatására szolgál.

A vizelet tenyésztést 1-2 hetes antibiotikum mentes időszak után érdemes elvégezni.

A vizsgálathoz első középsugaras vizeletminta szükséges. Otthoni mintavétel esetén egy steril, kifejezetten erre a célra kapható patikai tartályban hozza be mintavételi helyünkre. Vérvételi pontjainkon is kérhet mintavételi eszközt.

A mintavételezés előtt javasolt a genitáliák környékének  előzetes lemosása, megtisztítása. A vizeletminta vételére bármely napszak alkalmas a vizeletmintát célszerű minél előbb a laborba juttatni.

Vizelet STD szűrés

Az STD vizsgálatokat nem befolyásolja az antibiotikum szedése, elvégezhető bármikor. A vizsgálathoz első sugaras minta szükséges.. Otthoni mintavétel esetén egy steril, kifejezetten erre a célra kapható patikai tartályban hozza be mintavételi helyünkre. Vérvételi pontjainkon is kérhetsz mintavételi eszközt.

Orr-, seb, szemváladék tenyésztés esetén nincs szükség előkészületre.

Garatváladéknál a mintavételt megelőző 1 órában lehetőség szerint ne étkezz.

A vizsgálatokhoz minden esetben 3-5 nap önmegtartóztatás, azaz a szexuális élet kerülése szükséges.

Mindig otthonról kell hozni friss (aznap reggeli) mintát, patikában kapható steril pohárban, (vizeletes pohár a neve) A mintát a WellWayhez érkezesig lehetőség szerint szobahőmérsékleten tárold.

A meddőségi vizsgálatokat a szedett antibiotikumok befolyásolják, ezért 2 hét antibiotikum mentes időszak után vállalhatóak a mérések.

A mintavétel a száj belső üregéből történik, ahonnan számos DNS-t lehet kinyerni, mely a vizsgálathoz szükséges.

A vizsgálat előtt javasolt minimum 1-2 órával tartózkodni az evéstől, rágózástól, dohányzástól. Tiszta vízen (1-2 dl) kívül egyéb folyadékot ne igyál!

Új típusú orális antikoagulánsok szedése esetén legalább 4 nap gyógyszermentesség, kumarin származékok szedése esetén legalább 7-10 nap gyógyszermentesség kell a trombofilia irányú véralvadási vizsgálatok értékelhetőségéhez.

Amennyiben a kezelőorvos döntése alapján az antikoagulálás nem elhagyható, LMWH kezelésre kell átállni. Anti-Xa vizsgálata esetén a mintavételt az LMWH beadása után 4 órával kell elvégezni az eredmény értékelhetőségéhez.

Első trimeszteri (12. hét) és második trimeszteri (16. hét) kockázat elemzés csak a 12 hetes magzati ultrahang adatok ismeretében végezhető el. Ennek hiányában a vizsgálat nem értékelhető. Kérjük hozd magaddal az UH eredményt és a kiskönyvet.

Nem találtál választ? Segítünk!

Nézd meg a többi kategóriát is, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.

Információk a laboreredményről

Mikor kapom meg a leletet? Hogyan kapom meg a leletet? Hogyan tudom megnyitni a leletemet? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatod meg a választ ebben a kategóriában.

VÁLASZOK A KÉRDÉSEIDRE

Általános információk

Milyen iratokat hozzak? Mennyi ideig tart a mintavétel? Milyen fizetési lehetőségek vannak? Hogyan tudok időpontot foglalni? Ehhez hasonló kérdésekre kaphatod meg a választ.

VÁLASZOK A KÉRDÉSEIDRE

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Központi ügyfélszolgálatunkat telefonon hétfőtől péntekig 7:00–20:00 között és szombaton 8:00–14:00 között éred el:
+36 1 808 9977

Vagy írj nekünk emailt és 24 órán belül válaszolunk: .