A kedvezmény egy 18 év alatti és egy 18 év feletti páciensre vonatkozik, ha egy időben veszik igénybe a vizsgálatot.Nem éhgyomri vizsgálatÉhgyomri vizsgálat

Étkezés

A vérvizsgálatot megelőző étrendtől is függhetnek bizonyos vizsgálatok értékei. pl: szérum húgysav koncentráció meghatározása előtt 3 napig purinszegény diéta javasolt, kerüld a belsőségeket, hüvelyeseket, diót, mogyorót. Kevés hús és hal azonban fogyasztható.

Zsíros ételek fogyasztása után lipémiássá válhat a minta, ami számos anyag laboratóriumi meghatározását zavarja.

Magas fehérjetartalmú ételek megemelhetik a szérum karbamid koncentrációját.

Kerülni kell az alkoholfogyasztást is, mivel az alkohol csökkenti a vesék húgysav kiválasztását.

Élvezeti cikkek

Az élvezeti cikkek (kávé, tea, alkohol) különböző szervek működését befolyásolhatják, hatására egyes paraméterek szintje változhat, továbbá befolyásolja számos anyag vesén át történő kiválasztását is. A dohányzás is szintén eltérést eredményezhet egyes laboratóriumi vizsgálatok esetében (pl. magasabb CEA érték mérhető).

Fizikai aktivitás

Egyes vizsgálatok eredményét az erős fizikai terhelés jelentősen befolyásolja, ezért a vérvételt megelőzően kerülni kell a szélsőséges fizikai megterhelést. Erős fizikai megterhelés következtében fokozottan kerülnek a vérbe: leukociták, laktát, izomból származó enzimek (GOT, LDH, CK-Kreatin kináz), így ezek szintje emelkedhet. Mindennemű sport, munka, amely izomlázzal jár, emeli ezen enzimek értékét.

Gyógyszerek

Általánosan, amennyiben a vizsgálatok hormonvizsgálatokat is tartalmaznak (pl. TSH) a gyógyszert a vérvétel után célszerű bevenni. Egyéb gyógyszerek esetén célszerű azt a felíró orvossal megbeszélni.