A kedvezmény egy 18 év alatti és egy 18 év feletti páciensre vonatkozik, ha egy időben veszik igénybe a vizsgálatot.Nem éhgyomri vizsgálatÉhgyomri vizsgálat

Ez a laborvizsgálat a panaszokat még nem okozó cukorbetegség, valamint az azt megelőző állapot felismerésére és a szénhidrát anyagcsere megítélésére szolgál. A vizsgálat 10-12 óra éhezést követően a reggeli órákban éhgyomorra történik. Minél korábban, reggel 9.30-ig kell elkezdeni a terhelést. A vizsgálat napján már csak szénsavmentes ásványvíz fogyasztása javasolt. A vizsgálat 2 órán keresztül tart.

Fontos tudni, hogy a terheléses vércukor vizsgálat nem végezhető el ismert cukorbetegség esetén, illetve ha az éhgyomri vércukor értéke 7,0 mmol/l vagy ennél magasabb.

Terhelés folyamata

Az első vérvétel az ún. 0. perces minta, ezután gyorsteszttel vércukor-ellenőrzés történik, hogy elvégezhető-e a cukorterhelés. Ha a mért érték 7 .00 mmol/l alatt van, a vizsgálat elvégezhető. 7,0 mmol/l felett szakmailag a terhelés ellenjavallt. Ezt követően a páciensnek 5 perc alatt kell elfogyasztani egy 75 g vízben feloldott szőlőcukrot tartalmazó, édes oldatot. A szőlőcukor elfogyasztását követően a meghatározott időpontokban történnek a vérvételek.

A szabványos 75 g szőlőcukor elfogyasztása helyett előfordul, hogy a kezelőorvos „saját reggelis” terhelést kér, ilyenkor a páciens az otthonról hozott szokványos reggelijét eszi meg a 0. perces vérvételt követően.

  • A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.
  • A vizsgálat ideje alatt az első félórában nem fogyasztható víz, majd a következő másfél órában is max. 1,5 dl vizet lehet meginni.
  • A terhelés ideje alatt a helyszín területe nem hagyható el.
  • A vizsgálathoz szükséges 75g cukrot a WellWay Clinics biztosítja.
  • A cukros oldat elfogyasztása után émelygés, álmosság és hányinger előfordulhat.
  • Normál anyagcsere működés esetén a 120 perces értéknek vissza kell térnie az éhgyomri érték körüli szintre. Ha magasabb marad, felmerülhet szénhidrát-anyagcsere rendellenesség gyanúja.